Testmozgás, munka

testmozgást illetően viszonylag széles palettán mozgunk. Mi nem együtt szocializálódtunk kutyamozgatás terén, de tapasztalataink a fajtával és a hasonló testfelépítésű kutyákkal mégis hasonlók.
Fontosnak tartjuk, hogy a kutya egészen fiatal korától álljon velünk olyan kapcsolatban, és legyen olyan nevelési szinten, hogy behívható legyen, ugyanis a szabad sétának ez alapfeltétele.

Ezt könnyen elsajátíthatjuk, ha egész kis korától kezdve gyakoroljunk séta közben, így hamar szabadon mozoghat a kutyánk.

Séta alatt nem csak a teljes szabad mozgást értjük, hiszen egy kutyának az alap tempója nem a lassú, koncentrált séta, hanem inkább a gyors futkározás, ezért a pórázos séta esetenként még fárasztóbb is lehet számukra, hiszen ebben az esetben a fejüket is használni kell, hogy mint egy „feladatot” teljesítsenek a mellettünk lépdelésben.
Választhatunk statikus (labda, frisbee, botozás…) és dinamikus (futás, bicikli, agility…) mozgásformákat is a kutyáink számára, ami egy másfajta mozgást jelent nekik, és ezzel a saját lehetőségeinkhez tudjuk igazítani az adott eb lemozgatását.
Kár volna elvárni egy kisebb energiájú embertől, hogy kilométereket fusson a kutyájával, de ettől még választhat neki megfelelő lemozgatást, míg egy sportos gazdinak magától értetődő, hogy együtt töltik el a sportolásra szánt időt.
És szerintünk itt van a kulcsmondat. Kell, hogy legyen az ember életébe beépítve az az idő, hogy a kutyájával játszik, sportol, foglalkozik.

Élesen él az emlékeimben, amit egyszer egy igazi „kutyásember”-től hallottam:
„Ha leviszed a kutyát és telefonálsz közben, az nem közös séta, és az sem, ha elengeded a réten, és dumálsz a többiekkel. Vele foglalkozzál, nézz a szemébe, játsszál vele, beszélj hozzá! Hülyének néznek? Nem baj, mert neked lesz szuper kutyád cserébe.”

És ez így igaz.

Sok panaszkodó gazdit hallunk, aki kiborul, ha a kutya kiássa a kertet, vagy lerágja a ház sarkát, kibontja a kerítést, netán elkóborol.
Tessék nekem megmondani, hogy lehet az, hogy mások nem teszik ezt?
A válasz egyszerű.
Az alappillérük rendben van. A gazdájuk gondoskodik arról, hogy az energiaszintjüknek megfelelő mennyiségű és minőségű mozgást elvégezze a kutya. Ez sokszor sok időt emészt fel, de ezzel szinte biztosan vissza lehet billenteni egy kutyát a normális kerékvágásba, hiszen az étrendünk már rendben, mozogtunk eleget, már csak a szabályok vannak hátra.

Tudatosan törekedni kell a kutya testi és szellemi lefárasztására, amire egyetlen szabály van:
Keress valamit, amit mindketten élveztek, és csináljátok rendszeresen együtt!