A fajtáról szerintünk

A leopárdkutya – Louisiana Catahoula Leopard Dog

Diversity's Catahoulas

Még Európában is ritkának mondható kutyafajta, a Louisiana Catahoula Leopard Dog mindössze néhány egyedet számláló magyarországi populációja a tengerentúlról hozza fényes hírnevét. Ezt a rendkívül változatos külsővel rendelkező, ritka fajtát Magyarországon a legtöbben leopárdkutya néven ismerik.

Nagy teherbírású, eredetileg marhaterelésre és vaddisznó vadászatra tenyésztett bennszülött indián fajta, aminek eredetét egész pontosan a vörös farkastól származtatják. Napjainkban a leopárdkutya kitűnő sportteljesítményéről híres, és nem utolsó sorban mindenkinek megakad a szeme a gyönyörű foltos bundáján. Szereti a gyerekeket, családjának és

területének kiváló őrzője, és ugyan erőskezű gazdit kíván, megfelelő kézben egy igazi imádni való bohóc. Erősen ösztön-vezérelt, kitartó és szívós, ezért munkakutyának is remekül alkalmas. Külsejének kirívó jellegzetessége a jég-kék szeme, amit a catahoula merle génje hoz magával.

Tenyészetünkben élő barátaink remek pedigréjükkel és amerikai őseik kiváló ösztöneinek birtokában kiemelkedő képviselői a fajtának.

Amerikai celebritások is szívesen mutatkoznak a jégkék szemű csodákkal, Sylvester Stallone is tart belőle egyet-kettőt. Idő kérdése csak, hogy a kutyás berkeken kívül is ismert legyen ez a fajta, hiszen megjelenése olyannyira feltűnő, hogy szinte vonzza a kíváncsi tekinteteket.

Tenyészetünk csodái a szolidok. Létezik ugyanis egy olyan génállományú vonal, ami nem-, vagy rejtetten hordozza a merle gént, ami a foltokért felelős. E gén hiányában (vagy rejtve létével) az egyed bundája egyszínű. Annak ellenére, hogy ez a gazdijelöltek körében kevésbé népszerű színváltozat, mi nagyra tartjuk őket is. A szolidok többségében mentesek azoktól a defektusoktól, amit a merle gén hozhat a fajtának, magasan pigmentált bundájuk és eltérő génállományuk ellenállóvá, egészségessé teszi őket. A szolidok nélkülözhetetlenek a fajta fennmaradása szempontjából, nélkülük a merle gén „elszabadul”, ezzel látás és hallás rendellenességeket örökítve. Szolid nélkül nincs catahoula.

Mi imádjuk a szolidokat!